sobota, 8 listopada 2014

Gulasz z szynki z dynią i ciecierzycą



Lubię rozgrzewające i dające siłę i energię dania.
Teraz w okresie jesienno-zimowym dania jednogarnkowe idealnie się sprawdzają - można przygotować je dzień wcześniej, a na drugi dzień po powrocie z pracy odgrzać i podać rodzinie coś ciepłego, rozgrzewającego i dającego uczucie sytości.
Do takich dań zaliczymy na pewno gulasz.
W dzisiejszym menu gulasz podałam z dynią, którą uwielbiam i staram się ją przemycać do wielu dań, bo jakoś nie mogę się jej najeść, oraz ciecierzycę.
Danie uaromatyzowałam nieco w hinduskim stylu kminem i cynamonem, które rozgrzeją nas dodatkowo od środka. 
Musicie koniecznie wypróbować!

Składniki:
  • 700-800 g szynki wieprzowej
  • 500 g obranej dyni
  • 1 szkl. ugotowanej ciecierzycy (lub z puszki)
  • 1 czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 - 1/2 świeżej lub suszonej papryczki chili
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • łyżeczka cukru
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • olej
  • natka pietruszki

Sposób przygotowania:
Mięso kroimy w kawałki, przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, sos worcestershire i ocet balsamiczny i ok. 2 łyżek oleju, mieszamy dokładnie, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy minimum na 2 godziny (najlepiej na noc) do lodówki do zamarynowania.
Zamarynowane mięso obsmażamy na rozgrzanej patelni na rumiano i przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni szklimy cebulę pokrojoną w piórka,
Do zeszklonej cebuli dodajemy kmin rzymski, cynamon i drobniutko posiekaną papryczkę chili, całość smażymy 3-4 minuty, przekładamy do mięsa.
Podlewamy wodą (ok. 2 szkl.), dodajemy posiekany czosnek, listki laurowe, ziele angielskie oraz łyżeczkę soli.
Gotujemy na wolnym ogniu ok. 40 minut, aż mięso będzie prawie miękkie.
Dodajemy dynię pokrojoną w kostkę i dusimy przez około 10 minut.
Następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę, koncentrat pomidorowy oraz łyżeczkę cukru i dusimy przez kolejne 10 minut.
Gdyby sos był za rzadki zagęszczamy go łyżką mąki rozmieszanej w niewielkiej ilości zimnej wody.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...