niedziela, 30 listopada 2014

Ciasto drożdżowe z dynią



Zapraszam Was na pyszną drożdżówkę z dodatkiem dyni i chrupiącą kruszonką.
Bardzo smaczne, puszyste ciasto w towarzystwie szklaneczki mleka czy kawy/herbaty smakuje wyśmienicie.
Polecam!

Składniki:

ciasto drożdżowe:
  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 250 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
kruszonka:
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
dodatkowo:
  • 200 g świeżej dyni
  • garść rodzynek

Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy gorąca wodą i odstawiamy na kilka minut do namoczenia, odcedzamy na sitku.
Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy do przestudzenia.
Mleko podgrzewamy.
Do połowy szklanki podgrzanego mleka wkruszamy drożdże, dodajemy 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia zaczynu.
Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól i mieszamy.
Dolewamy wyrośnięty zaczyn, resztę cukru i mleka, rozmącone 1 jajko i 1 żółtko, wyrabiamy ciasto.
Gdy ciasto będzie już wyrobione, składniki ładnie się połączą, dolewamy po trochu ostudzone masło i wyrabiamy aż uzyskamy gładkie i elastyczne ciasto, które nie będzie się kleiło do rąk.
Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Przygotowujemy kruszonkę: zimne masło, margarynę, mąkę i cukier rozcieramy między palcami i mieszamy aż uzyskamy okruchy.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je do keksówki (lub 2 keksówek, w zależności od długości) wyłożonej papierem do pieczenia, do połowy wysokości.

Ciasto szpikujemy dynią pokrojoną w kosteczkę, a resztę dyni posypujemy z wierzchu, dokładamy namoczone rodzynki i posypujemy kruszonką.
Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia, aż ciasto wyrośnie do 3/4 wysokości formy.
Pieczemy przez około 30-35 minut w temperaturze 180°C, aż ciasto pięknie wyrośnie i się zezłoci, do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję - rzeczywiście jest bardzo puszyste i smaczne :)

      Usuń
  2. Takiego ciasta z dynią jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może dlatego, że to taka moja inspiracja, ładuję dynię tam gdzie się da i to z super rezultatami :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Kruszonka obowiązkowo w drożdżowym cieście :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...