środa, 5 listopada 2014

Chlebek dyniowy z orzechami


Zapraszam Was na chlebek dyniowy o korzennym smaku, które przypomina nieco w smaku piernik.
Jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne, długo zachowuje świeżość.
Bardzo dobrze smakuje ze szklaneczką mleka. 

Składniki:
  • 2 szkl. mąki (użyłam pełnoziarnistej pszennej typ 1850)
  • 1 szkl. purée z dyni - jak przygotować podawałam tutaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka przyprawy do dyni - przepis tutaj
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • spora szczypta pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1/2 szkl. roztopionego masła (ok. 100 g)
  • 1 jajko
  • 1 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki soku z pomarańczy
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/3 szkl. orzechów włoskich

Sposób przygotowania:
W jednej misce łączymy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, przyprawę do dyni, przyprawy korzenne, sól i pieprz. 
W drugiej misce łączymy purée z dyni, jajko i roztopione masło, ekstrakt waniliowy, cukier i dokładnie mieszamy.
Mokre składniki dodajemy do suchych, dodajemy również część grubo posiekanych orzechów i dokładnie mieszamy - ciasto jest gęste, nie lejące.
Ciasto wykładamy do keksówki (wym. 24x10 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy kilka połówek orzechów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 180°C.
Po wyjęciu z piekarnika odstawiamy na około 15-20 minut do przestudzenia, a następnie ciasto wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Z chęcią poczęstowałabym, gdyby został choć kawałek. Synciowi baaardzo smakowało, rodzince też :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. To prawda, kolor jest piękny, dyniowy ;)

      Usuń
  3. fajny ten chlebek - muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo smakuje mojej rodzinie, więc wypróbuj :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...