czwartek, 16 października 2014

Zupa pomidorowo-warzywna z mięsem mielonym



Bardzo lubię zupy i staram się urozmaicać klasykę, aby nam się nie znudziły.
Postanowiłam nieco pokombinować i przygotowałam zupę pomidorową z dodatkiem mięsa mielonego (z uwagi na męską część rodziny), jarzyn i cukinii, wzbogacając jej smak o aromatyczne zioła.
Zupa wyszła przepyszna, więc polecam Wam wypróbować moją wersję.

Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula (u mnie czerwona)
  • 1 cukinia
  • 500 g mięsa mielonego
  • puszka pomidorów krojonych
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 czubata łyżeczka ziół toskańskich
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżka cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • drobny makaron (u mnie mini kolanka)
  • natka pietruszki
  • starty żółty ser do posypania (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Na patelnię wlewamy olej i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy starte na dużych oczkach tarki jarzyny (marchewkę, pietruszkę i seler).
Całość przesmażamy kilka minut.
Przesmażone jarzyny przekładamy do garnka.
Na tej samej patelni przesmażamy mięso mielone, cały czas mieszając, do czasu aż straci surowość i się rozdzieli na małe grudki.
Mięso przekładamy do jarzyn, podlewamy około 1,5-2 litrów wody (można użyć bulion warzywny lub drobiowy), dodajemy listki laurowe, pieprz ziarnisty i ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszamy grzanie i dalej gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut.
Dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, cukinię pokrojoną wraz ze skórką na mniejsze kawałki, zioła, cukier i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Gotujemy przez około 15 minut.
Na koniec doprawiamy zupę do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem. 
Dodajemy ugotowany wcześniej makaron i posiekaną natkę pietruszki.
Jeśli macie ochotę posypcie zupę startym żółtym serem.
Smacznego!

Moja rada:
Jeżeli zamierzacie zupę przygotować od razu do zjedzenia po ugotowaniu, to suchy makaron można ugotować w zupie i od razu podać. Jeżeli natomiast zupa przygotowywana jest z wyprzedzeniem lub np. na dwa obiady, to makaron gotujemy osobno i dodajemy do podgrzanej zupy tuż przed podaniem, w przeciwnym razie makaron napęcznieje i się rozgotuje.


3 komentarze:

  1. Zupa wspaniale zastąpi dwa dania. Pełna pyszności ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z warzywami, mięsem i makaronem jest sytym posiłkiem, więc spokojnie zastąpi dwa dania :)

      Usuń
  2. Pożywna,nie trzeba już drugiego dania:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...