środa, 29 października 2014

Torcik ziemniaczany z dynią i mięsem mielonym



Zapiekanki to jedne z moich ulubionych jednogarnkowych potraw, zwłaszcza podczas jesienno-zimowych dni, kiedy chcemy zjeść coś ciepłego i rozgrzewającego.
Są proste w przygotowaniu, smaczne, treściwe, syte i z powodzeniem możemy je odgrzać, o ile coś pozostanie na następny dzień.
Idealnie sprawdzają się na obiad, ciepłą kolację czy na wynos w pudełku do odgrzania w pracy.
Chciałam podać zapiekankę w nieco wykwintniejszej formie, stąd pomysł na torcik, który prezentuje się naprawdę kusząco. 
Torcik ziemniaczany w jesiennej odsłonie z pięknie pomarańczową dynią i mięsem mielonym - zapraszam do skorzystania z przepisu.

Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 500 g dyni
  • 1 średnia cebula
  • 500 g mięsa mielonego
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 szczypty suszonych płatków chili - jak samemu przygotować podawałam tutaj
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka cukru
  • suszony rozmaryn
  • 500-600 ml sosu beszamelowego - przepis znajdziecie tutaj
  • 150 g żółtego sera
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Cebulę siekamy i szklimy na oleju.
Dodajemy mięso mielone i cały czas mieszając i rozdrabniając drewnianą szpatułką przesmażamy do czasu aż straci surowość.
Dodajemy koncentrat pomidorowy, posiekany drobno czosnek, cukier, kmin rzymski, płatki chili oraz sól i pieprz do smaku.
Mieszamy i podlewamy około 1/2 -3/4 szkl. wody.
Dusimy na wolnym ogniu około 15 minut, co jakiś czas mieszając.

Obrane i umyte ziemniaki kroimy w plastry, około 2-3 mm grubości, dynię obieramy ze skóry i także kroimy na podobnej grubości plasterki.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Tortownicę (Ø 24 cm) smarujemy delikatnie olejem.
Układamy na dnie plasterki ziemniaków, tak aby jeden nachodził na drugi.
Posypujemy rozmarynem i delikatnie solą i pieprzem.
Na warstwę ziemniaków rozkładamy sos mięsny, plasterki dyni, polewamy sosem beszamelowym i delikatnie posypujemy startym żółtym serem.
Układamy kolejną warstwę ziemniaków i resztę warstw aż do wyczerpania składników.
Ostatnią warstwę powinny stanowić ziemniaki, które polewamy resztą sosu beszamelowego.
Zapiekankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika na środkowym poziomie.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 180°C.
Na około 10 minut przed końcem pieczenia posypujemy resztą startego sera i zapiekamy az ser się rozpuści i lekko zapiecze.
Po upieczeniu zapiekankę wystawiamy z piekarnika i odstawiamy na około 10 minut, aby lekko przestygła i stała się bardziej zwarta, co ułatwi jej pokrojenie.
Zapiekankę kroimy jak torcik, w trójkąty.
Podajemy przybraną świeżym koperkiem.
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...