poniedziałek, 20 października 2014

Sałatka z pieczoną dynią, łososiem i olejem sezamowym



Dzisiaj zapraszam Was na super pyszną, zdrową i lekką sałatkę.
Świeża mieszanka ulubionych sałat z dodatkiem rukoli, wędzonego, lekko słonego łososia, upieczonej i lekko słodkawej dyni o przyjemnym rozmarynowym posmaku oraz orzechowy w smaku olej sezamowy.
Wszystko super ze sobą współgra i tworzy przyjemną w smaku sałatkę, którą można zjeść na przystawkę, lekką kolację czy zabrać ze sobą w pudełku do pracy na lunch.
Koniecznie wypróbujcie mojej wariacji!

Składniki:
  • mieszanka ulubionych sałat
  • ok. 300 g dyni
  • 100 g wędzonego łososia (u mnie z chili)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • olej sezamowy
  • sos balsamiczny
  • sól (użyłam różowej himalajskiej)
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:
Dynię wraz ze skórą skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Lekko studzimy i odkrawamy skórę.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż nieco się zrumienią i zaczną pachnieć orzechowo.

Sałatę płuczemy, suszymy i przekładamy na półmisek.
układamy plastry łososia, dynię pokrojoną w plasterki.
Skrapiamy olejem sezamowym i sosem balsamicznym.
Całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!



2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Aguś polecam - baaardzo smaczna. Zabieram ją nawet na lunch do pracy :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...