poniedziałek, 20 października 2014

Sałatka z pieczoną dynią, łososiem i olejem sezamowym



Dzisiaj zapraszam Was na super pyszną, zdrową i lekką sałatkę.
Świeża mieszanka ulubionych sałat z dodatkiem rukoli, wędzonego, lekko słonego łososia, upieczonej i lekko słodkawej dyni o przyjemnym rozmarynowym posmaku oraz orzechowy w smaku olej sezamowy.
Wszystko super ze sobą współgra i tworzy przyjemną w smaku sałatkę, którą można zjeść na przystawkę, lekką kolację czy zabrać ze sobą w pudełku do pracy na lunch.
Koniecznie wypróbujcie mojej wariacji!

Składniki:
  • mieszanka ulubionych sałat
  • ok. 300 g dyni
  • 100 g wędzonego łososia (u mnie z chili)
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • olej sezamowy
  • sos balsamiczny
  • sól (użyłam różowej himalajskiej)
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • rozmaryn

Sposób przygotowania:
Dynię wraz ze skórą skrapiamy olejem, posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 30 minut w temperaturze 180°C.
Lekko studzimy i odkrawamy skórę.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni aż nieco się zrumienią i zaczną pachnieć orzechowo.

Sałatę płuczemy, suszymy i przekładamy na półmisek.
układamy plastry łososia, dynię pokrojoną w plasterki.
Skrapiamy olejem sezamowym i sosem balsamicznym.
Całość posypujemy uprażonymi płatkami migdałowymi.
Smacznego!



3 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Aguś polecam - baaardzo smaczna. Zabieram ją nawet na lunch do pracy :)

      Usuń
  2. Sałatka polana zdrowym olejem takim jak np. olej konopny to rzeczywiście samo zdrowie !! Zgodnie z najnowszymi wynikami badań, międzynarodowych prestiżowych uniwersytetów i instytucji prywatnych, CBD - Kannabidiol ma ogromny, pozytywny wpływ na organizm ludzki. W produkcji oleju nie stosuje się środków konserwujących i substancji chemicznych. Wysoka zawartość kwasów Omega-6 i Omega-3, które wspomagają prawidłowe funkcjonowanie organizmu oraz jest źródłem witaminy K, która wspomaga syntezę białek i enzymów. Duża zawartość Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych sprawia, że jest to najlepszy spośród olejów roślinnych ! Kwasy te odpowiedzialne są za budowę błon komórkowych, usuwanie toksyn z komórek, wzmacnianie układu odpornościowego i łagodzenie stanów zapalnych. Olej konopny posiada również dużą zawartość witaminy E, która opóźnia procesy starzenia, oraz ma korzystny wpływ na funkcjonowanie układu rozrodczego. Olej ten ma wspaniały orzechowy smak, przez co dodaje doskonały smak potrawom. Możemy dodawać go do ciast, sałatek, czy sosów. więcej o oleju na konopiafarmacja pl

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...