piątek, 24 października 2014

Przyprawa do dyni



Uwielbiam dynię.
Uwielbiam także ciasta i desery z dodatkiem dyni, stąd moja propozycja na przygotowanie bardzo aromatycznej, korzennej mieszanki przypraw.
Najlepiej jest użyć całych, nie mielonych przypraw korzennych, ponieważ są o wiele bardziej aromatyczne i dłużej zachowają swój zapach i właściwości rozgrzewające. 
Mieszanki możecie przygotować więcej, ważne jest, aby zachować proporcje, które podaję poniżej. W tym celu najlepiej ucierać przyprawy pojedynczo w moździerzu, a na koniec wszystkie razem wymieszać, dodając uprzednio startą na tarce gałkę muszkatołową oraz mielony imbir.
Przyprawa ta idealnie pasuje do ciast i deserów z dyni, do słodkich potraw, ale także do placuszków i naleśników dyniowych, czy kawy dyniowej, sprawdzi się także do potraw chińskich, a także do ciast marchewkowych.

Składniki:
  • 1 łyżka mielonego cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • spora szczypta kardamonu

Sposób przygotowania:
Jeżeli używacie całych przypraw, tak jak ja, to przekładamy je do moździerza i ucieramy aż do uzyskania proszku.
Dodajemy świeżo startą gałkę muszkatołową oraz mielony imbir.
Przyprawy dokładnie ze sobą mieszamy i przekładamy do zamykanego słoiczka.
Mieszanka przypraw jest gotowa do użycia.




5 komentarzy:

  1. no proszę, fajna kompozycja na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  2. No proszę i do piernika będzie pasować:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do piernika znajdziesz także przepis na blogu - podawałam w zeszłym roku, zajrzyj :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...