czwartek, 2 października 2014

Kotlety mielone z ziołami



Przepisów na kotlety mielone jest wiele na moim blogu, m.in. tradycyjne, z pieczarkami, z cukinią, papryką, ze szpinakiem i fetą czy np. z suszonymi pomidorami i mozzarellą.
Dzisiejsza wersja jest bardzo aromatyczna, bo ze sporą dawką ziół.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, delikatne w smaku, soczyste i aromatyczne.

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego z łopatki
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego
  • 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • 1 łyżeczka świeżego lub suszonego majeranku
  • bułka tarta do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Bułkę namaczamy w mleku lub wodzie, odciskamy.
Do miski przekładamy mięso mielone, namoczoną bułkę, dodajemy jajko, zioła i przyprawy.
Całość wyrabiamy dłonią na gładką masę.
Formujemy w dłoniach kotlety, które następnie obtaczamy w bułce tartej.
Kotlety smażymy partiami na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pięknie usmażone i bardzo aromatyczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam z dodatkami te wyglądają smacznie na pewno spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja bardzo lubię urozmaicić zwykłe mielone, dodaję to co mam pod ręką, z ziołami robię dość często, bo zawsze je mam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...