środa, 22 października 2014

Klopsiki szwedzkie



Klopsiki szwedzkie to rarytas ze znanego szwedzkiego sklepu meblowego, którymi zajadają się nie tylko Szwedzi, ale i reszta Europejczyków, podczas wielogodzinnych zakupów.
Köttbullar to danie popularne tak samo w Szwecji, jak nasze kotlety mielone.
Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu pyszne małe klopsiki.
Podajemy z ciemnym sosem, dżemem borówkowym lub żurawinowym i np. z frytkami.
Pycha!

Składniki:
  • 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1,5 bułki + mleko do namoczenia
  • 2 jajka
  • 1 czerwona cebula
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżeczki kolendry mielonej (ja ucieram całe ziarenka w moździerzu)
  • sól 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Bułkę namaczamy w mleku, a następnie odciskamy.
Cebulę drobno siekamy, dodajemy do mięsa.
Dodajemy także namoczoną wcześniej bułkę, kolendrę, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku.
Wyrabiamy gładką masę, z której następnie tworzymy w dłoniach małe kuleczki.
Klopsiki smażymy na rozgrzanym oleju aż się ładnie zarumienią.
Odsączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Aguś tylko jednego? Szkoda robić sobie smaka jednym, weź więcej ;)

      Usuń
  2. Ciekawe czy smakują tak samo jak szwedzkie? Bo samo wykonanie i przyprawy to tak jak nasze klopsiki:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandra do naszych polskich klopsików nie dodaje się kolendry!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...