niedziela, 12 października 2014

Chlebek bananowy z orzechami włoskimi



Zapraszam na pyszny chlebek bananowy (banana bread).
Nazwa nieco myląca, bo wypiek jest słodki, bananowy, bardzo miękki i puszysty.
Do swojej wersji dodałam orzechy włoskie, ale możecie je pominąć, jeśli nie możecie ich jeść lub po prostu nie lubicie.
Niemniej jednak chlebek z orzechami czy bez jest bardzo pyszny.
Polecam!

Składniki:
  • 125 g masła
  • 3/4 szkl. cukru
  • 2 jajka
  • 2 duże dojrzałe banany
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Miękkie masło ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy jajka i dalej miksujemy.
Mąkę mieszamy z sodą i solą i dodajemy stopniowo do masy maślanej.
Banany rozgniatamy widelcem i dodajemy do masy, miksujemy chwilkę.
Dolewamy ekstrakt waniliowy.
Dodajemy śmietanę i miksujemy chwilę.
Na sam koniec dodajemy do ciasta posiekane orzechy i mieszamy.
Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki (wym. 24x10 cm).
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 60-70 minut w temperaturze 180°C.
Po 60 minutach pieczenia sprawdzamy patyczkiem czy ciasto jest suche, jeśli nie, pieczemy dalej przez około 10 minut do tzw. "suchego patyczka".
Po upieczeniu studzimy w formie, a następnie wyjmujemy z formy i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!


5 komentarzy:

  1. Nigdy nie próbowałem chlebka bananowego. Chyba pora spróbować. :D
    http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla mnie zdecydowanie z orzechami :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...