sobota, 13 września 2014

Żeberka pieczone z bukietem warzyw



Dzisiaj danie dla wielbicieli żeberek.
Żeberka wieprzowe zapiekane z bukietem warzyw - pyszne jednogarnkowe danie z dodatkiem aromatycznych ziół i przypraw.
Koniecznie wypróbujcie!
Polecam!

Składniki:
  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 1 mała cukinia
  • 1 duża cebula - użyłam cukrowej
  • 2 marchewki
  • 6-8 ziemniaków
  • 1 duża czerwona papryka
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • szczypta chili
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 1-1,5 łyżeczki soli morskiej
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Sposób przygotowania:
Żeberka myjemy, kroimy na porcje - po 2 kostki.
Warzywa kroimy na mniejsze kawałki - ziemniaki na ćwiartki lub pół, cebulę w ósemki, cukinię ze skórą w grubsze plastry, marchewkę na 1-1,5 cm ukośne kawałki, paprykę w szerokie paski.
Olej mieszamy z przyprawami, ziołami i drobno posiekanym czosnkiem.
Żeberka i warzywa dokładnie mieszamy z przygotowanym olejem z przyprawami.
Żeberka wykładamy na blaszkę, wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze 180°C, bez przykrycia.
Po tym czasie dokładamy warzywa i gałązki świeżego tymianku, pieczemy przez kolejne 40-50 minut aż mięso i warzywa będą miękkie i zarumienione.
Smacznego!




6 komentarzy:

  1. Pięknie przypieczone,chętnie porwałabym kawałeczek,ale nie wypada tak komuś prosto z talerza...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, z talerza nie wypada, ale z blaszki nałożyć sobie porcję jak najbardziej...

      Usuń
  2. czy pieczemy z termoobiegim

    OdpowiedzUsuń
  3. dziekuje wlasnie wczoraj upieklam bardzo smaczne danie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miły komentarz i za skorzystanie z przepisu :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...