wtorek, 30 września 2014

Wegańskie babeczki bananowe



W niedzielę upiekłam pyszne bananowe babeczki.
Bez dodatku cukru, mleka i jaj, z dodatkiem mąki pełnoziarnistej, a więc wegańskie.
Wydawałoby się, że bez jaj, mleka i cukru wypiek się nie uda, nic bardziej mylnego.
Babeczki wyszły pyszne - puszyste, miękkie, aromatyczne.
Polecam!

Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • 1/4 szkl. roztopionego oleju kokosowego
  • 1/2 szkl. syropu klonowego lub golden syrupu
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki mielonego lnu+6 łyżek wody
  • 2 szkl. mąki pełnoziarnistej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/4 łyżeczki zmielonych goździków
  • 1/2 szkl. posiekanych orzechów włoskich
  • połówki orzechów włoskich do dekoracji

Sposób przygotowania:
Mielony len zalewamy wodą, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut do namoczenia.
W jednej misce łączymy suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sól, orzechy i przyprawy korzenne.
W drugiej misce łączymy mokre składniki: rozgniatamy banany, dodajemy namoczony len, olej kokosowy, syrop klonowy, ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy.
Mokre składniki dodajemy do suchych i mieszamy.
Ciasto przekładamy do papierowych papilotek na muffiny lub do foremek silikonowych.
Na wierzchu układamy połówki orzechów.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15-20 minut, do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Mój syn zajada jedną za drugą - tak mu smakują. Koleżankom w pracy też bardzo smakowały. Polecam Aguś ;)

      Usuń
  2. chętnie porwałabym takiego muffina!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm super! Zapisuje do zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę,bo są przepyszne :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...