poniedziałek, 1 września 2014

Surówka z kapusty pekińskiej ze świeżym ogórkiem i sosem chrzanowym



Dzisiaj zapraszam na bardzo prostą i smaczną surówkę, pełną witamin.
Surówka z kapusty pekińskiej z dodatkiem marchewki, jabłka, świeżego ogórka, podkręcona sosem chrzanowym.


Składniki:
  • 1/2 kapusty pekińskiej
  • 1 duża marchewka
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1 jabłko
  • 3 łyżeczki chrzanu tartego - przepis tutaj
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Kapustę szatkujemy.
Marchewkę i ogórka obieramy, ścieramy na dużych oczkach tarki.
Jabłko myjemy i ścieramy na tarce ze skórką.
Majonez łączymy z jogurtem i chrzanem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Sałatkę mieszamy z sosem i podajemy.
Smacznego!


11 komentarzy:

  1. bardzo przekonuje mnie ten sos, a przepisów na surówki nigdy nie za dużo!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny post! ;)

    Pozdrawiam
    ___________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Małgorzata i Kinga dziękuję za komentarze ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dobry pomysł z dodatkiem chrzanu:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję - lubię czasami podkręcić smak surówki odrobiną chrzanu ;)

      Usuń
  5. Na pewno smakuje prze pysznie :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Odpowiedzi
    1. Monotema, bardzo się cieszę! Choć jest bardzo prosta, to super smaczna!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...