środa, 10 września 2014

Pulpeciki z kurczaka w sosie pieczarkowym



Dzisiaj danie mięsne, aczkolwiek dość delikatne i dietetyczne.
Pulpeciki z kurczaka w delikatnym sosie pieczarkowym ze śmietanką i koperkiem.
Danie bardzo proste do przygotowania i gotowe w ciągu 30 minut.
Podajemy z pieczywem, makaronem, ryżem, ziemniakami lub kaszą - ja podałam z kaszą gryczaną białą niepaloną.
Pycha!

Składniki:

pulpeciki:
  • 2 udka z kurczaka bez skóry i kości
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 1/2 niedużej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżeczka soli (u mnie różowa himalajska)
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1-2 łyżki posiekanego koperku
  • odrobina mąki do obtoczenia
sos:
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 szkl. śmietanki 12%
  • sól
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • koperek
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • 4 ziarenka pieprzu czarnego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Cebulę pokrojoną w kosteczkę szklimy na oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i razem przesmażamy aż zmniejszą objętość i odparują nadmiar wody, doprawiamy solą i pieprzem.

Mięso z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do malaksera, mielimy.
Dodajemy drobniutko posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, jajko, kaszę mannę oraz koperek.
Wyrabiamy gładką masę.
Zmoczonymi zimną wodą dłońmi formujemy pulpeciki wielkości orzecha włoskiego lub nieco większe.
Obtaczamy delikatnie w mące.
Wrzucamy na gotującą się wodę lub bulion warzywny/drobiowy (ok. 2-3 szkl.) i gotujemy na wolnym ogniu przez około 3-5 minut.
Do gotujących się pulpecików przekładamy przesmażone pieczarki z cebulą oraz listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, gotujemy około 30 minut na wolnym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po około 20 minutach dolewamy śmietankę.
Mąkę rozrabiamy w niewielkiej ilości zimnej wody i dolewamy do pulpecików, mieszamy i gotujemy przez kilka minut aż się zagotuje.
Na koniec dodajemy posiekany koperek i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!


8 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...