środa, 17 września 2014

Makaron zapiekany z szynką i pieczarkami



Zapraszam na zapiekankę makaronową, która dość często gości w moim domu od kilkunastu lat.
To jedna z ulubionych zapiekanek mojego syna i męża.
Szybka w przygotowaniu, z kilku prostych składników, idealnie smakuje także odgrzewana.
Makaron, szynka, pieczarki, żółty ser i beszamel idealnie się ze sobą komponują tworząc super smaczną zapiekankę.
Polecam!

Składniki:
  • 400 g makaronu penne (pióra)
  • 200 g szynki 
  • 500 g pieczarek
  • 200 g żółtego sera
  • 1 cebula
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 500-600 ml sosu beszamelowego przygotowanego z 2,5 szkl. mleka - przepis tutaj
  • 1/2 ząbka czosnku
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, odcedzamy.
Przygotowujemy sos beszamelowy, dodając 1/2 przeciśniętego przez praskę ząbka czosnku pod koniec gotowania.
Cebulę kroimy w kosteczkę i szklimy na oleju.
Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy aż zmniejszą objętość, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Makaron łączymy z pieczarkami i szynką pokrojoną w paseczki lub kosteczkę.
Dodajemy natkę pietruszki, zioła, 3/4 części startego żółtego sera, 3/4 części beszamelu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Dokładnie mieszamy i przekładamy do naczynia żaroodpornego wysmarowanego delikatnie olejem.
Wierzch zapiekanki polewamy resztą sosu beszamelowego, dokładnie przykrywając makaron, aby podczas pieczenia nie wysechł i posypujemy resztą żółtego sera.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy bez przykrycia przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!



16 komentarzy:

  1. Lubię takie zapiekanki, pysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie coś dla mnie :) uwielbiam takie zapiekanki z makaronem to już musi być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  3. Pycha uwielbiam takie zapiekanki <3
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Lena, Aguś, Marta i Łukasz dziękuję bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. U Ciebie zawsze tak pysznie!Uwielbiam tu zaglądać.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio cała przyjemność po mojej stronie - to dla Was tworzę przepisy :) Dziękuję, że jesteś ze mną i tu zaglądasz
      !

      Usuń
  6. Dziś zrobiłam już drugi raz tą zapiekankę :) Szybko się robi. Wyszła pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mi miło i cieszę się, że zapiekanka smakuje i do niej powracasz ☺ Nawiasem mówiąc, to ulubiona zapiekanka mojego syna i męża ☺

      Usuń
  7. Bardzo dobra zapiekanka, właśnie dzisiaj ją robiłam, bo nie miałam pomysłu na obiad, a wszystkie składniki były pod ręką. ;) Jednak wprowadziłam kilka modyfikacji - zamiast tymianku dałam majeranek i dodałam trochę kukurydzę. Zapiekanka wciąż była pyszna. Polecam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że skorzystałaś z przepisu i wprowadziłaś kilka zmian! Oczywiście majeranek także świetnie pasuje. Należy kombinować i cieszyć się efektami poczynionymi w kuchni. Dziękuję za komentarz i zachęcam do zapoznania się z innymi moimi inspiracji, a być może z nich skorzystasz lub posłużą Ci jako pomysł do stworzenia swojego dania :)

      Usuń
  8. Czy zapiekanke mozna przygotować rano ,włozyć do lodówki i dopiero wieczorem upiec?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Iwono, oczywiście można przygotować wcześniej, tyle, że sosem zalać przed wstawieniem do piekarnika, w przeciwnym razie sos wsiąknie w makaron.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...