poniedziałek, 22 września 2014

Kurczak pieczony w ziołach toskańskich




Mam dzisiaj dla Was propozycję na smacznego kurczaka, którego przygotowałam w mieszance ziół toskańskich, składającej się z suszonych na słońcu dojrzałych pomidorów, ziół i czosnku.
Szybka propozycja na smaczny obiad.

Składniki:
  • 6 kawałków kurczaka - u mnie podudzia
  • 2 łyżki ziół toskańskich
  • 1/2 łyżeczki soli różowej himalajskiej (może być także morska lub zwykła kamienna, jodowana)
  • 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 szczypty pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 3-4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Kurczaka myjemy i osuszamy.
W misce mieszamy zioła toskańskie z resztą przypraw i olejem.
Kurczaka dokładnie pokrywamy przygotowaną marynatą i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 2-3 godziny.
Po tym czasie kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 50 minut w temperaturze 180°C bez przykrycia, aż będzie miękki i przyrumieniony.
Od czasu do czasu kurczaka smarujemy aromatycznym sosem, który powstaje w trakcie pieczenia.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Pierwsze słyszę o ziołach toskańskich.Udka wyglądają bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz :)
      Aguś przy kolejnych zakupach zajrzyj na półki z przyprawami, na pewno znajdziesz :)

      Usuń
  2. Genialne połączenie smaków, znam te zioła są bardzo aromatyczne ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...