sobota, 27 września 2014

Krokiety z mięsem



Moja kuchnia jest kuchnią bardzo ekonomiczną, wykorzystuję produkty do końca.
Ostatnio ugotowałam pyszny, aromatyczny rosół drobiowo-wołowy i zostało mi mięso, które przerabiam później na ruloniki z farszem po chińsku, krokiety, pierogi z mięsem, knedle z mięsem i pasztety.
Dzisiaj przygotowałam z takiego ugotowanego mięsa krokiety z mięsem.

A Wy w jaki sposób wykorzystujecie mięso z rosołu?

Składniki:

 farsz:
  • 700 g ugotowanego mięsa wołowo-drobiowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego cząbru
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki chili
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • odrobina wody lub bulionu
  • 2 łyżki oleju
ciasto naleśnikowe:
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 1,5 szkl. mleka
  • 1,5 szkl. wody
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
dodatkowo:
  • jajko
  • bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy naleśniki: przesiewamy mąkę do miski, dodajemy sól, mleko, wodę, jajka i słodką paprykę, dokładnie mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek. 
Odstawiamy na 30 minut.
Po tym czasie smażymy cienkie naleśniki.
Układamy jeden na drugi i odstawiamy do wystudzenia. 

Przygotowujemy farsz: ugotowane i ostudzone mięso mielimy.
Na 2 łyżkach oleju szklimy posiekaną cebulę.
Do zeszklonej cebuli dodajemy posiekany drobno czosnek i zmielone mięso.
Dodajemy zioła i przyprawy.
Całość razem przesmażamy.
Podlewamy odrobiną wody lub bulionu, gdyby farsz był za suchy.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sosem sojowym.
Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Farsz studzimy.

Na każdy naleśnik układamy farsz, zakładamy boki i zwijamy.
Panierujemy w rozmąconym jajku i bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. Ty wiesz że u mnie było to samo w poniedziałek ! hihihi to się nazywa gospodarna gospodyni , tak mawia mój mąż :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu mój mąż dokładnie to samo mówi o mnie :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Aguś - w takim razie musisz koniecznie nadrobić zaległości!

      Usuń
  3. Mmmm wyglądają prze-py-sznie! :D I świetna solniczka i pieprzniczka,można wiedzieć skąd? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za miłe słowa :)
      A solniczka i pieprzniczka to prezent od Nestlé :)

      Usuń
  4. Robiłam ostatnio krokiety z mięsem i dipem pomidorowym.
    Są wspaniałe :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą :)
      Koleżanka z pracy ostatnio zrobiła wg mojego przepisu i bardzo zachwalała :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...