czwartek, 4 września 2014

Kremowa zupa ogórkowo-serowa



Zapraszam na bardzo smaczną zupę ogórkową.
Dzisiejsza wersja jest z dodatkiem serka topionego, dzięki któremu wychodzi przyjemnie kremowa i delikatniejsza w smaku.

Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 5-6 ogórków kiszonych
  • 6 skrzydełek z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 200 g serka topionego (śmietankowego, gouda, ementalera, tylżyckiego)
  • 1/2 szkl. śmietanki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5-6 ziarenek pieprzu czarnego
  • 2 listki laurowe
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Do garnka przekładamy umyte skrzydełka, wlewamy około 2 litrów wody i stawiamy na gaz.
Gdy się zagotuje, zdejmujemy łyżką cedzakową powstałą szumowinę, zmniejszamy grzanie.
Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, starte na dużych oczkach tarki jarzyny oraz ziele angielskie, pieprz ziarnisty i listki laurowe.
Gotujemy do miękkości warzyw.
Gdy jarzyny i ziemniaki są już miękkie dodajemy starte ogórki kiszone i przeciśnięty przez praskę czosnek, gotujemy około 10 minut.
Serki topione rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącego wywaru i wlewamy do zupy, dolewamy także śmietankę.
Na sam koniec dodajemy natkę pietruszki i koperek, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Smacznego!



6 komentarzy:

  1. Takiej wersji zupy z ogórkami kiszonymi nie jadłam. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To bardzo się cieszę, że pokazałam coś dla Ciebie nieznanego ;) A zupa wychodzi smaczna, więc polecam taką wersję przygotować ;)

      Usuń
  2. Dodatek serka jest dobrym pomysłem.Ogórkową bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Znana zupa w innej i to smacznej odsłonie :)

      Usuń
  3. Pysznie wygląda,uwielbiam zupę ogórkową:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aleksandro bardzo dziękuję!
      Jeśli uwielbiasz ogórkową to ta wersja zasmakuje Ci ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...