wtorek, 2 września 2014

Kotlety z karkówki marynowane w mleku i cebuli



Zapraszam na bardzo delikatne w smaku i kruche kotlety z karkówki macerowane w mleku i cebuli.

Składniki:
  • 600-700 g karkówki
  • 1 mała cebula
  • mleko
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • mąka
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Karkówkę kroimy na grubsze plastry na kotlety - po ok. 150 g każdy.
Lekko rozbijamy.
Mleko wlewamy do miski, dodajemy cebulę pokrojoną w krążki, doprawiamy solą i pieprzem.
Kotlety z karkówki marynujemy w mleku i cebuli przez kilka godzin, najlepiej pozostawić na noc w lodówce.
Po tym czasie kotlety odsączamy i lekko osuszamy papierowym ręcznikiem.
Przyprawiamy delikatnie solą, pieprzem i roztartymi ziarenkami kolendry w moździerzu.
Panierujemy w mące, jajku i bułce tartej.
Smażmy na rozgrzanej patelni z obu stron na złoty kolor.
Smacznego!


7 komentarzy:

  1. Idealnie wysmażone, wspaniały niedzielny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Tak przygotowane mięso jest kruche i pyszne! a Twoje idealnie podsmażone:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziewczyny dziękuję za miłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak to dobrze brzmi!
    Pozdrawiam,
    siwapiecze.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...