piątek, 5 września 2014

Crumble chałwowe ze śliwkami



Zapraszam Was na coś absolutnie pysznego!
Śliwki zapiekane pod chrupiącą kruszonką z dodatkiem chałwy.
Nieco kwaskowate śliwki i słodka kruszonka idealnie się komponują i uzupełniają smakowo.
Crumble jest niesamowicie smaczne na ciepło, ale równie dobrze smakuje na zimno.
Koniecznie wypróbujcie mojej inspiracji!!!

Składniki:
  • 1 kg śliwek (u mnie węgierki)
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 100 g chałwy waniliowej
  • 2-3 łyżki cukru trzcinowego - jeśli lubicie słodsze desery

Sposób przygotowania:
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, wyjmujemy pestki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Mąkę miksujemy z chałwą przez kilka sekund, a następnie dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i ponownie chwilę miksujemy w malakserze. 
Jeśli lubicie słodsze desery dodajcie cukier trzcinowy.
Kruszonkę równie dobrze można przygotować ręcznie - zagniatając i rozcierając wszystkie składniki między palcami do uzyskania okruchów.
Przygotowaną kruszonką posypujemy śliwki.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Zapiekamy około 30 minut w temperaturze 180°C aż kruszonka ładnie się zarumieni.
Podajemy same lub np. z bitą śmietaną, lodami lub gęstym jogurtem greckim.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Chałwa, śliwki i kruszonka? Cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł z tą chałwą, wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo dziękuję za komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale fajny przepis.Uwielbiam chałwę,muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Aleksandro - cieszę się, że spodobała Ci się moja inspiracja :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...