wtorek, 5 sierpnia 2014

Sok ze śliwek na zimę



Podczas mojego urlopu przygotowałam kilka słoików pysznego soku z mirabelek, którymi zostałam obdarowana, a z którymi nie wiadomo tak do końca co zrobić, oczywiście marnotrawstwo nie wchodzi w grę, więc powstał sok.
Sezon owocowy w pełni, warto więc poświecić kilka chwil na przygotowanie naturalnego, zdrowego soku, po który sięgniemy do spiżarni podczas zimy.
Na rynku dostępnych jest wiele modeli sokowników parowych, ale zasadniczo składają się z czterech pojemników: od dołu pojemnik na wodę, pojemnik na sok, pojemnik na owoce i pokrywa górna oraz rurka do upuszczania soku. 
Zasada działania takiego urządzenia jest bardzo prosta - gorąca para wytworzona z wody umieszczonej w dolnym pojemniku przenika przez owoce i powoduje wydzielanie z nich soku, który spływa do pojemnika umieszczonego poniżej owoców.
W tak bardzo prosty i naturalny sposób mamy pyszny sok bez dodatków i konserwantów, który można przygotować także z innych owoców, np. porzeczek, wiśni, malin, truskawek, czereśni czy jabłek.

Składniki:
  • śliwki
  • cukier

Sposób przygotowania:
Śliwki przebieramy i myjemy.
Do sokownika parowego do dolnego pojemnika wlewamy wodę, a owoce umieszczamy w górnym pojemniku z dziurkami do pełna, nakładamy pokrywę i stawiamy na gaz.
Po około 30 minutach gotowania sok możemy upuszczać przy pomocy rurki zamocowanej do sokownika lub po około 1-2 godzinach parowania porcji owoców otrzymany sok należy upuścić do osobnego garnka. 

Jeśli lubicie słodzone soki, to gotowy sok dosładzamy cukrem do smaku - ok. 40 g na 1 kg owoców dla soku gotowego do picia lub ok. 100 g dla soku, który będziecie rozcieńczać wodą.
Gorący sok przelewamy do butelek lub słoików i nie musimy już pasteryzować.
Jeśli sok już przestygł należy słoiki lub butelki zapasteryzować.
W tym celu słoiki/butelki zakręcamy i ustawiamy w garnku wyłożonym ściereczką.
Wlewamy wodę do ok. 3/4 wysokości słoików/butelek.
Garnek ze słoikami/butelkami przykrywamy pokrywką, stawiamy na gaz i zaczynamy podgrzewanie.
Kiedy woda zacznie wrzeć zmniejszamy ogień pod garnkiem, ale utrzymujemy wrzenie i od tego momentu liczymy ok. 20 minut pasteryzowania. 
Gdy zakończymy pasteryzację, słoiki/butelki wyjmujemy, dokręcamy pokrywki/nakrętki.
Słoiki układamy do góry dnem na ściereczce. 
Wystudzone słoiki/butelki przechowujemy w ciemnym, chłodnym miejscu.


6 komentarzy:

  1. Świetna propozycja. Nigdy nie robiłam soku z mirabelek czy innych śliwek :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aniu - sok ze śliwek to jeden z tańszych sposobów na pyszny sok, idealny na zimę, ale schłodzony i podany latem super orzeźwia i chłodzi. Polecam :)

      Usuń
  2. Robię takie soki od lat,są pyszne,orzeźwiające i tanie...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się z Tobą!
      Dziękuję za komentarz :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...