piątek, 15 sierpnia 2014

Skrzydełka w maggi



Przepis dla wielbicieli mięsnych dań.
Bardzo prosty do przygotowania.
Niesamowicie smaczne i soczyste skrzydełka w chrupiącej panierce, zawierające także nieco więcej kalorii - ale kto bym tam liczył kalorie, kiedy ślinka cieknie?

Jeśli lubicie kurczaka w chrupiącej panierce to koniecznie zajrzyjcie do innych przepisów:
Chrupiące skrzydełka z korzenną nutką 
Kurczak w chrupiącej panierce serowej
Domowe nuggetsy w panierce z otrębów pszennych, parmezanu i tymianku

Składniki:
  • 2 kg skrzydełek z kurczaka
  • ok. 1,5 butelki przyprawy w płynie - tzw. maggi
  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 1 opakowanie ostrej papryki 
  • 2-3 jajka
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania:
Skrzydełka myjemy, osuszamy, dzielimy na trzy części w stawach, a końcówkę - kość promieniową z tzw. lotką odrzucamy (nie wyrzucajcie, bowiem może posłużyć do przygotowania wywaru na zupę).
Resztę skrzydełek zalewamy maggi, tak aby były nim przykryte. 
Odstawiamy do zamarynowania na kilka godzin do lodówki.
Po tym czasie skrzydełka osączamy z przyprawy.
Mąkę mieszamy z ostrą papryką.
Skrzydełka panierujemy w jajku i w mące z papryką.
Smażymy w gorącym, głębokim oleju (temp. 180°C) aż staną się złociste.
Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Wow ilość maggi mówi sama za siebie - jest smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ilość może nieco zniechęcić, ale taka ilość jest potrzebna, aby zamarynować skrzydełka, muszą być marynatą pokryte ;) zapewniam, że jest pysznie!!!

      Usuń
  2. Maggi nie posiadam,jakoś nie jestem jej zwolenniczką,ale skrzydełko bym spróbowała,raz na jakiś czas odmiana jest wskazana:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś ja także nie jestem zwolenniczką maggi, mój mąż bardzo, ale skrzydełka wychodzą pyszne, więc odmiana czasami wskazana, choć może nie zbyt zdrowa :)

      Usuń
  3. A czy można je usmażyć w piekarniku??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować je upiec, ale na pewno nie będą smakowały tak dobrze. Blaszkę do pieczenia warto wyłożyć papierem do pieczenia i spryskać olejem czy oliwą :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...