sobota, 2 sierpnia 2014

Podpłomyk razowy z pomidorowym pesto i fasolką szparagową



Bardzo lubię szybkie i proste w przygotowaniu dania, a zarazem chcę by były zdrowe.
Takim moim sposobem jest podpłomyk przygotowany na mące razowej z dodatkiem kilku prostych, sezonowych składników. 
Bardzo smaczne, będące namiastką pizzy, zdrowe ciasto z fasolką szparagową, której mamy teraz pod dostatkiem.
Zachęcam do przygotowania.

Składniki:
  • 2 szkl. mąki pszennej razowej (u mnie typ 1850)
  • 150 ml ciepłej wody
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 2 łyżki oliwy
dodatki:
  • garść fasoli szparagowej
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 3-4 łyżki oleju spod suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • oregano
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • żółty ser do posypania
  • kilka listków świeżej bazylii 

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy i rozcieramy z cukrem, dolewamy ciepłą wodę i odstawiamy na 5 minut.
Mąkę mieszamy z solą, dolewamy rozczyn drożdżowy i oliwę, wyrabiamy przez 5 minut ciasto.
Delikatnie oprószamy z wierzchu mąką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30-50 minut.
Ciasto cienko wałkujemy.

Przebraną i umytą fasolkę wrzucamy na osolony wrzątek i obgotowujemy przez około 5 minut, aby lekko zmiękła, odcedzamy. 

Pomidory suszone blendujemy z czosnkiem, dolewając stopniowo olej, tak aby uzyskać pastę.
Gotowym pesto smarujemy rozwałkowane ciasto, układamy podgotowaną fasolkę, posypujemy oregano i startym na dużych oczkach tarki żółtym serem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do temperatury 220-250°C.
Pieczemy przez około 15-20 minut aż ciasto stanie się chrupiące.
Przybieramy świeżą bazylią.
Smacznego!



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...