piątek, 22 sierpnia 2014

Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem



Uwielbiam pieczone warzywa faszerowane mięsem mielonym i ryżem czy dowolną kaszą.
Dzisiaj klasyczna wersja papryki faszerowanej mięsem i ryżem.
Lubicie?
Ja baaardzo!

Składniki:
  • 6 dużych papryk
  • 500 g mięsa mielonego, np. wieprzowego lub wieprzowo-wołowego
  • 200 g ryżu
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 czubata łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Paprykom odcinamy górną część z ogonkiem (bereciki), oczyszczamy z gniazd nasiennych, myjemy i osuszamy.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu, uważając, aby go nie rozgotować, studzimy.

Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, cebulę kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy.
Na delikatne rozgrzaną patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy marchewkę z cebulą, a na koniec dodajemy czosnek.

Mięso mielone łączymy z ostudzonym ryżem i przesmażonymi warzywami, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i przyprawy, wyrabiamy masę.

Papryki napełniamy farszem, nakrywamy wcześniej odkrojonym berecikiem, ustawiamy w naczyniu żaroodpornym z pokrywką.
Na dno naczynia wlewamy 1/2 szkl. wody i 2 łyżki oleju.
Pieczemy pod przykryciem przez około 1,5 godz. w temperaturze 200°C, aż papryka zmięknie.

Paprykę można podać z sosem pomidorowym lub sosem spod pieczenia papryk.





14 komentarzy:

  1. Uwielbiam paprykę z takim farszem. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2014 :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz i zaproszenie ;)

      Usuń
  2. Bardzo lubię faszerowane warzywa na kolację :) Twoje papryczki wyglądają świetnie!
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że lubisz takie faszerowane papryki :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Czy to znaczy, że takiej papryki nie jadłaś?

      Usuń
  4. Świetny wygląd dania :3 Obserwuję i zapraszam do mnie :)
    Łukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lukas bardzo dziękuję ;)
      Właśnie przed chwilą zajrzałam na Twojego fajnego bloga - dziękuję za zaproszenie ;)

      Usuń
  5. Odpowiedzi
    1. Tak Havana, surowym mięsem nadziewamy, podczas 1,5 godziny upiecze się mięso, nie ma obaw :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...