wtorek, 26 sierpnia 2014

Makaron Casarecce z bakłażanem, pomidorkami cherry, bazylią i ricottą



Casarecce Siciliane a la Norma.
Dzisiaj zapraszam Was na danie z kuchni włoskiej.
Danie proste i gotowe w ciągu 20 minut, więc idealnie nadaje się dla osób zapracowanych.
Wystarczy ugotować makaron, na patelnię wrzucić kilka składników i pyszny obiad mamy na stole.
Koniecznie musicie wypróbować!

Składniki:
  • 350-400 g makaronu Casarecce 
  • 1 bakłażan
  • ok. 500 g pomidorków cherry
  • 100 g serka ricotta
  • 1/2 cebuli białej
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii
  • sól morska 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonym wrzątku, wg opisu na opakowaniu.

Na patelnię wlewamy ok. 3-4 łyżki oliwy i szklimy cebulę pokrojoną w kosteczkę.
Dorzucamy pomidorki cherry pokrojone na ćwiartki i przesmażamy chwilę, aż pomidorki lekko zwiędną.
Dodajemy posiekany drobno czosnek, kilka posiekanych listków bazylii oraz sól i pieprz do smaku.

W osobnym rondelku rozgrzewamy ok. 1/2 szkl. oliwy lub oleju.
Bakłażana myjemy i kroimy w kosteczkę, solimy i odstawiamy na około 3 minuty.
Następnie bakłażana przelewamy wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy aż się lekko zarumieni. 

Ugotowany i odcedzony makaron dodajemy do sosu z pomidorków, dodajemy usmażonego bakłażana.
Danie posypujemy ricottą i delikatnie mieszamy.
Przybieramy listkami świeżej bazylii.
Podajemy od razu.
Smacznego!


6 komentarzy:

  1. Hej
    fajny przepis, skąd jest?
    pozdrawiam
    Arek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Arek to znany przepis, tak jak carbonara czy bolognese :)

      Usuń
  2. fajny przepis, za mną chodzi właśnie jakiś makaron z bakłażanem, jak się w końcu zmobilizuję, to myślę, że będzie to właśnie coś takiego!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam tak przygotować makaron z bakłażanem, jest bardzo smaczne - choć brzmięsne!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...