środa, 6 sierpnia 2014

Letnia zupa jarzynowa z bobem i botwinką



Dzisiaj zapraszam Was na pyszną zupę jarzynową z warzyw wykopanych w ogrodzie mojej przyjaciółki Madzi, u której się urlopuję.
Takie wykopane prosto z ziemi warzywa, bez nawozów smakują wspaniale, są świeże i młode, idealnie nadają się na pyszną zupę.
Dzień wcześniej ugotowałyśmy michę bobu i trochę zostało, więc gotując zupę dorzuciłam bobu, aby wzbogacić jej smak.
Zupa wyszła przepyszna, a Aluni dziękuję za dzielną pomoc przy gotowaniu zupki.

Składniki:
  • 6 ziemniaków
  • 1/2 pęczka botwinki
  • 1 szkl. ugotowanego i obranego bobu
  • duża garść fasolki szparagowej
  • 2-3 marchewki (jak małe to więcej)
  • 1 mała cebula
  • gałązka liści selera
  • 1 ząbek czosnku
  • 5 zierenek ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • natka pietruszki
  • koperek
  • 1/2 szkl. słodkiej śmietanki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól 
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę kroimy z drobną kosteczkę, przekładamy do garnka i zalewamy ok. 1,5 l wody, stawiamy na gaz.
Dodajemy gałązkę selera, ziele angielskie, listki laurowe i gotujemy.
Gdy marchewka będzie już miękka dodajemy fasolkę pokrojoną na mniejsze kawałki, buraczki z botwinki i ziemniaki pokrojone w kosteczkę, gotujemy około 10-15 minut.
Do ugotowanych jarzyn dodajemy pokrojone listki botwinki i gotujemy już tylko kilka minut aż botwinka zwiędnie i straci objętość.
Dodajemy ugotowany i obrany z łupinek bób, przeciśnięty przez praskę czosnek, oregano, posiekaną natkę pietruszki i koperek.
Dolewamy śmietankę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!

Moja rada:
Dla wzbogacenia smaku warto zupę ugotować na wywarze mięsnym.


8 komentarzy:

  1. Ale mi smaku narobilas,bardzo lubie takie zupy:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo, że trafiłam w Twój gust z tą zupką :)

      Usuń
  2. Piękne kolory, apetyczna zupa!

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda obłędnie smacznie ! U mnie dziś pampuchy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Anula :)
      Uwielbiam pampuchy, zwłaszcza z jagodami :)

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy pomysł na zupę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...