poniedziałek, 25 sierpnia 2014

Kapuśniak z białej kapusty z pomidorami



Upały się skończyły, ranki są już zimne, a i w ciągu dnia pogoda nas nie rozpieszcza.
Na taką pogodę polecam pyszną i pożywną zupę, która nas rozgrzeje i nasyci.
Zapraszam Was na zupę kapuśniak z białej, świeżej kapusty z dodatkiem pomidorów.
Pyszne połączenie - jeśli nie próbowaliście - to koniecznie musicie taką zupę przygotować.
Polecam!

Składniki:
  • 6-8 ziemniaków
  • 3 nieduże marchewki
  • 1 pietruszka
  • 500 g kapusty białej
  • ok. 500 g kości wieprzowych 
  • kawałek swojskiej kiełbasy
  • 4 pomidory
  • kilka listków selera
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki ketchupu
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 2 listki laurowe
  • 4-5 ziarenek ziela angielskiego
  • 4-5 ziaren pieprzu czarnego

Sposób przygotowania:
Kości wieprzowe myjemy, przedkładamy do garnka, zalewamy wodą (ok. 2 litrów) i stawiamy na gaz.
Gotujemy aż się zagotuje, łyżką cedzakową ściągamy szumowinę, zmniejszamy grzanie pod garnkiem.
Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę i pietruszkę, ziemniaki pokrojone w kosteczkę i poszatkowaną kapustę oraz listki selera. 
Dodajemy także liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty.
Gotujemy około 15-20 minut.
Dodajemy sparzone i obrane ze skórki pomidory, pokrojone w kostkę, ketchup oraz kiełbasę pokrojoną w plasterki.
Gotujemy około 10 minut.
Na sam koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki i doprawiamy zupę słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem do smaku. 
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Świetny i ciekawy wpis! :)

    Pozdrawiam

    ____________
    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Teraz taka zupa nada się idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, na chłodniejsze dni idealnie się sprawdza

      Usuń
  3. wspaniałe danie, a dziś tak zimno ! w sam raz na rozgrzanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za komentarz Aniu - a taką zupkę koniecznie musisz zrobić!

      Usuń
  4. Pyszniutka zupka:) p.s.sprawdz maila,prosze:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Już sprawdzona @ Dziękuję za zaproszenie ;)

      Usuń
  5. bardzo lubię, dla mnie jeszcze z dużą ilością koperku!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, z koperkiem też super smakuje ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...