poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Jęczmienianka z owocami na wynos


Rano nie chce nam się za bardzo szykować drugiego śniadania do pracy czy szkoły, najczęściej sięgamy po batony czy gotowe kanapki, słodkie drożdżówki, pączki czy co gorsza po zupki w proszku.
Proponuję przygotować zdrowe i treściwe śniadanie w słoiku na wynos.
Przygotowanie jęczmienianki czy owsianki zajmuje dosłownie chwilę - wsypujemy płatki, zalewamy mlekiem czy jogurtem i zamykamy słoik. 

Składniki:
  • 3 łyżki płatków jęczmiennych Kupiec
  • 1 łyżka płatków owsianych
  • mleko, jogurt, kefir lub maślanka
  • świeże owoce
  • miód do smaku

Sposób przygotowania:
Płatki wsypujemy do słoika lub pojemnika, zalewamy mlekiem, jogurtem lub kefirem do wysokości płatków, tak aby były przykryte, dosładzamy miodem do smaku.
Na wierzch układamy owoce i zamykamy słoik.
Na miejscu w pracy czy w szkole otwieramy słoik i zajadamy.
Smacznego!

Moja rada:
Jeczmieniankę można przygotować w wersji "całonocnej" - wystarczy zalać dowolnym mlecznym napojem i odstawić na noc do lodówki. Rano dodajemy owoce i zajadamy.


8 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Staram się zadowolić każdego czytelnika pod względem kubków smakowych :)

      Usuń
  2. taki słoiczek świetnie będzie smakować w pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie ratuje w pracy, ale i często w domu zajadam :)

      Usuń
  3. Dzięki temu przepisowi trafiłam na Twojego bloga :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się i mam nadzieję, że zagościsz tu na dłużej!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...