wtorek, 19 sierpnia 2014

Jak ugotować ślimaki


Dzisiaj chciałabym zaprezentować Wam krótki poradnik jak przygotować i ugotować ślimaki.
Jest to proces wymagający czasu, ale jest prosty w przygotowaniu.

Składniki:
  • 1 kg świeżych ślimaków w muszlach
  • 2 garście soli
  • odrobina octu
  • woda
dodatkowo na bulion:
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1/2 selera
  • 1 mała cebula
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 ziarenka ziela angielskiego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 2 szkl. białego wytrawnego wina (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

I etap:
Ślimaki na 2 dni przed przygotowaniem trzymamy zamknięte w pudełku lub koszyku.
Zahibernowane ślimaki zasypujemy 2 garściami soli, aby pozbyły się śluzu, a następnie płuczemy kilkukrotnie w wodzie.
W garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sól oraz trochę octu.
Wrzucamy całe ślimaki z muszelkami, gotujemy około 10-15 minut.
Odcedzamy i przelewamy zimną wodą.
Tak przygotowane ślimaki wymagają dalszej obróbki, aby nadawały się do zjedzenia.

II etap:
Do garnka wkładamy wszystkie obrane i umyte jarzyny, wlewamy 2 szkl. wody (lub 4 jeśli nie używamy wina), wino, dodajemy listek laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy bulion pod przykryciem na małym ogniu przez około 1 godzinę.
Bulion przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Gotowy bulion przecedzamy.

Wyciągamy mięso ślimaka z muszli przy pomocy specjalnego wąskiego widelczyka lub wykałaczki. 
Odcinamy niezjadliwą część ślimaka, tj. końcowy odcinek ślimaka, najgłębiej schowany w muszli.
Muszle gotujemy jeszcze raz we wrzącej wodzie przez około 30 minut, aby wysterylizować, płuczemy i odstawiamy do wyschnięcia.
Tuszki ślimaków gotujemy w bulionie warzywnym przez około 1 godzinę.
Ślimaki poddane takiej obróbce mogą być wykorzystane do przygotowania wielu potraw.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...