poniedziałek, 11 sierpnia 2014

Gofry




Lato to wspaniała okazja do przygotowania ciepłych i chrupiących gofrów.
W dniu ich przygotowywania byłam z rodziną nad jeziorem, a po powrocie zachciało nam się deseru.
Padło na gofry, które chodziły nam po głowie już od dłuższego czasu.
Ciasto na gofry przypomina nieco ciasto na naleśniki, jest jednak o wiele gęstsze.
Gofry podajcie z cukrem pudrem, bitą śmietaną i sezonowymi owocami lub na co tylko przyjdzie Wam ochota.
W końcu jak szaleć to szaleć - zachęcam Was do ich przygotowania!

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/3-1/2 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego - przepis tutaj
  • ok. 1,5 szkl. mleka
  • 1/3 szkl. oleju
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowym.
Dolewamy mleko i olej, miksujemy.
Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do uzyskania gładkiego i dość gęstego ciasta.
W razie potrzeby dosypujemy odrobinę mąki, aby uzyskać gęste ciasto lub jeśli ciasto będzie za gęste - dolewamy ciup mleka.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę i mieszamy z ciastem.
Za pomocą chochelki wlewamy porcje ciasta do gofrownicy.
Pieczemy gofry aż nabiorą złotego koloru.
Smacznego!




8 komentarzy:

  1. za mną gofry chodzą już od kilku tygodni - chyba czas wyjąć z piwnicy gofrownicę i zrealizować tą słodką zachciankę ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To podobnie jak u mnie - gofry chodziły za mną od dłuższego czasu, ale jakoś zawsze tak wychodziło, że coś innego słodkiego upiekłam :)

      Usuń
    2. myślę, że w przyszły weekend wreszcie zrealizuję gofrowe plany ;)

      Usuń
  2. Gofereczki mniamniuśne... Do tego t-shirtu w tle lasagne by pasowało,Garfield byłby zachwycony:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że goframi także nie pogardzi ;) hahaha :)

      Usuń
  3. Moglabys polecic jakas gofrownice? Jaka warto kupic?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Podobno dobra gofrownica jest wazniejsza niz samo ciasto. Czy zainwestowac i kupic porzadna czy tanie lub takie 3 w 1 sa godne uwagi? Chcialam kupic ale nie wiem co wybrac tyle tego jest.

      Usuń
    2. Agnieszko K. nie jestem ekspertem w dziedzinie gofrownic, ja mam zwykłą gofrownicę z nieprzywieralną powłoką, podobną do tostera na sandwiche.
      Warto przed pieczeniem gofrów lekko pędzelkiem posmarować powłokę olejem, wtedy na pewno ciasto nie będzie przywierało do formy.
      Moja mama miała taką tanią 3 w 1 i była niezadowolona z niej.
      Oczywiście zakup produktu zależy od Ciebie i zasobności portfela oraz od tego jak często będziesz przygotowywać gofry, bo jeśli sporadycznie, to pewnie zwykła gofrownica wystarczy.

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...