niedziela, 31 sierpnia 2014

Ciasto z brzoskwiniami


Dzisiaj jest Dzień Blogów.
Z tej okazji zapraszam na ciacho z brzoskwiniami, a zarazem ostatnie wakacyjne ciasto.
Bardzo smaczne, wilgotne i puszyste, a dodatkowo bardzo proste i naprawdę szybkie w przygotowaniu.

A u Was jakie dzisiaj ciasto?


Składniki:
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. kefiru
  • 3 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - przepis tutaj
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2-3 brzoskwinie
  • cukier puder do oprószenia ciasta

Sposób przygotowania:
Całe jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę.
Dodajemy kefir i olej. 
Dosypujemy cukier z wanilią oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Składniki miksujemy chwilę na wolnych obrotach aż się ładnie połączą.
Ciasto wylewamy na blachę (wym. 25x30 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Na wierzchu układamy brzoskwinie pokrojone na kawałki.
Pieczemy w 180°C przez około 30-40 minut.
Ciasto wyjmujemy z piekarnika, przestudzone oprószamy cukrem pudrem.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Mniam, wygląda na cudownie mięciutkie :)
    U nas pierwsza szarlotka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, ciasto jest puszyste i mięciutkie! A szarlotkę uwielbiam ponad wszystkie ciasta, prócz serników :)

      Usuń
  2. Nawet nie wiedziałam o Dniu Blogów:) a ciasto Twoje pyszne,z kefirem nie robiłam,ale z jogurtem nat.tak więc wyobrażam sobie jak smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja lubię ciasta z dodatkiem jogurtu, kefiru czy maślanki lub śmietany, bo wychodzą bardzo smaczne, wilgotne i puszyste ;)

      Usuń
  3. Wspaniałe ciasto, podobne często u mnie goszczą.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fakt - smaczne, szybkie i proste, więc i ja często je piekę :)

      Usuń
  4. Bardzo dobre ciasto :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...