czwartek, 3 lipca 2014

Zupa jarzynowa z kalafiorem i fasolką szparagową



Mamy w pełni sezon na młode warzywka.
Teraz zupa jarzynowa smakuje najlepiej z tych młodych warzyw - mają swój niepowtarzalny, świeży smak i charakter.
Zachęcam Was do przygotowania zupy jarzynowej, bo jesienią czy zimą już tak dobrze nie smakuje.
To klasyka polskiej kuchni, zupa mojego dzieciństwa - jedna z moich ulubionych.

Składniki:
  • 3-4 marchewki
  • 1-2  pietruszki
  • mały seler
  • 6-8 ziemniaków
  • 1/2 małego kalafiora
  • garść fasolki szparagowej
  • 1/2 pęczka koperku
  • gałązka naci selera
  • 3/4 szkl. śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 4-5 ziarenek pieprzu czarnego
  • 1 liść laurowy
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Młode jarzyny (marchewkę, pietruszkę i seler) skrobiemy i myjemy, kroimy w kostkę.
Do garnka wrzucamy marchewkę, pietruszkę i selera (korzeń i nać), dodajemy listek laurowy, ziele angielskie i pieprz ziarnisty, dolewamy około 1,5-2 l wody (lub rosołu drobiowego) i zagotowujemy.
Zmniejszamy ogień i gotujemy aż jarzyny staną się miękkie.
Kalafiora dzielimy na małe różyczki, fasolkę kroimy na 2 cm kawałki, ziemniaki kroimy w kostkę i dodajemy do gotujących się jarzyn.
Gotujemy około 10-12 minut. 
Z zupy wyjmujemy nać selera.
Do śmietany dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki, zahartowujemy śmietanę, dolewając gorącego wywaru, mieszamy i wlewamy do zupy.
Zagotowujemy i wyłączamy.
Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy posiekany koperek i odstawiamy na 2-3 minuty.
Smacznego!


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...