środa, 2 lipca 2014

Tzatziki - grecki dip



Tzatziki (cacyki) - to gęsty grecki sos, a w zasadzie dip, podawany jako dodatek do dań pieczonych, smażonych i z grilla, idealnie sprawdzi się także do pieczywa i warzyw.
Przepis, który Wam dzisiaj podaję mam od greczynki, który otrzymałam w 1998 r. podczas mojego pobytu w Niemczech.
Wypróbujcie tej wersji, jest bardzo smaczna.

Składniki:
  • 500 g serka homogenizowanego naturalnego
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki octu
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 3-4 ogórki gruntowe
  • sól
  • szczypta pieprzu świeżo mielonego
  • szczypta cukru

Sposób przygotowania:
Ogórki myjemy, obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, solimy i odstawiamy na około 10 minut, aby ogórki puściły sok.
Ogórki odciskamy z powstałego soku.
Do miski przekładamy serek, jogurt, dodajemy przeciśnięty przez praskę lub roztarty czosnek, odciśnięte ogórki, ocet, oliwę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ewentualnie szczyptą cukru.
Dip odstawiamy na około 1-2 godziny do lodówki, aby smaki się przegryzły.
Smacznego!


2 komentarze:

  1. świetnie Ci wyszedł:) już nie pamiętam kiedy robiłam tzatziki:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo Justynko!
      Musisz nadrobić i przygotować tzatziki, teraz do dań z grilla jak znalazł - świetnie smakuje!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...