środa, 30 lipca 2014

Potrawka z pieczarek, papryki, cebuli i kiełbasy



Lato to okres kiedy nie chce nam się zbytnio stać przy garach, zwłaszcza gdy upały dają nam się we znaki.
Chcemy zjeść coś pożywnego, lekkiego, a przede wszystkim szybkiego.
Dzisiaj polecam Wam uniwersalną potrawkę, którą możecie przygotować w ciągu całego roku.
Podajemy, np. z ryżem lub pieczywem.

Składniki:
  • 1 kg pieczarek
  • 3-4 czerwone papryki
  • 2-3 cebule
  • 500-700 g kiełbasy
  • 1/2 słoiczka koncentratu pomidorowego (ok. 90-100 g)
  • 1 łyżka słodkiej czerwonej papryki
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania:
Kiełbasę i paprykę kroimy w paski, pieczarki w plasterki, a cebulę w piórka.
Patelnię delikatnie rozgrzewamy, wlewamy olej i obsmażamy kiełbasę.
Do zrumienionej kiełbasy dodajemy cebulę i smażymy aż cebula się zeszkli.
Dodajemy pieczarki i przesmażamy aż zmniejszą objętość i zmiękną.
Następnie dokładamy paprykę i smażymy przez kilka minut aż zmięknie.
Dodajemy posiekany czosnek oraz koncentrat pomidorowy, a w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody.
Dodajemy majeranek, słodką paprykę i przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru.
Smacznego!



8 komentarzy:

  1. Wyglada na pikantne danie rodem z Wegier:)takie bylo moje pierwsze skojarzenie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Potrawka nie jest ostra, ale można ją przygotować w węgierskim stylu na ostro :)

      Usuń
  2. mniam uwielbiam potrwaki w każdej postaci :) pozdrwiam i zparaszam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam potrawki w każdej odsłonie ;0 pozzdrwiam i zapraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha!Akurat mam zapas kiełbasy w lodówce,więc zaraz wykorzystam przepis na tą pyszność.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Resztki z lodówki nadają się najlepiej do przygotowania tego typu potrawek :)

      Usuń
  5. Zrobiłam i stwierdzam,że pyszne.Od siebie dodałam odrobinę chilli i podałam ze świeżym pieczywem.Na pewno będę wracać do tego przepisu.Polecam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Natalio bardzo dziękuję za skorzystanie z przepisu i cieszę się, że smakowało :) Oczywiście szczypta chili zaostrza i podkręca smak, więc warto czasami poeksperymentować ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...