środa, 16 lipca 2014

Kompot z czerwonej porzeczki



Na upalne dni nie ma nic lepszego jak schłodzony kompot z czerwonej porzeczki.
Ten kompot to wspomnienie z dzieciństwa - taki kompot robiła moja babcia.
Pamiętam jak godzinami obrywałam z siostrą krzaczki obwieszone porzeczkami, a babcia je potem przetwarzała - a to na kompot do obiadu czy w słoiki na zimę, a także do ciasta i innych zimowych przetworów, którymi mogliśmy się rozkoszować podczas zimowych wieczorów.
Uwielbiam!!!
 
Składniki:
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • miód lub cukier trzcinowy
  • ok. 1,5 l wody

Sposób przygotowania:
Porzeczki myjemy i wrzucamy do garnka, wlewamy wodę i stawiamy na gaz.
Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy grzanie i gotujemy jeszcze przez 10 minut.
Wyłączamy gaz pod garnkiem i odstawiamy kompot do wystudzenia.
Wystudzony kompot dosładzamy do smaku miodem lub cukrem.
Kompot schładzamy.
Możemy podawać z kostkami lodu.
Smacznego!




4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...