piątek, 18 lipca 2014

Drożdżowe rogaliki z czerwoną porzeczką


Zbliża się weekend, a w letnie weekendy chętnie wybywamy z domu.
Drożdżowe rogaliki świetnie sprawdzają się podczas letnich pikników i wędrówek za miasto.
Zapakowane w pudełko na pewno będą świeże i się nie zepsują po drodze w upały.
Moja propozycja jest iście sezonowa - z czerwonymi porzeczkami.
Dla mnie idealne połączenie nie za słodkich rogalików z kwaskowatymi porzeczkami.

Lubicie wypieki z porzeczkami?

Składniki:
  • 3 szkl. mąki pszennej krupczatki
  • 3/4 szkl. kwaśnej śmietany
  • 50 g świeżych drożdży
  • 200 g margaryny
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią - przepis podawałam tutaj
  • szczypta soli
  • czerwone porzeczki
  • 1-2 łyżki mleka do smarowania rogalików
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy i ucieramy z cukrem, dodajemy śmietanę i mieszamy, odstawiamy na 10 minut do podrośnięcia zaczynu.
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i sól, pokrojoną w kosteczkę margarynę, żółtka, cukier waniliowy i wlewamy rozpuszczone drożdże ze śmietaną i cukrem.
Zagniatamy ciasto.
Ciasto podsypujemy mąką, przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm, wykrawamy kółka szklanką.
Na każdy krążek ciasta kładziemy łyżeczkę porzeczek i dokładnie sklejamy, formując półksiężyce. 
Rogaliki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Wierzch rogalików smarujemy mlekiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 190-200°C.
Smacznego!








10 komentarzy:

  1. Jakiez one musza byc smaczniutkie:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smaczne z kwaskowatym nadzieniem porzeczkowym ;)

      Usuń
  2. Smakowałam oryginalnych rogalików - pyyychota ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakowały ;) W niedzielę prawdopodobnie piekę ciacho z jagodami to skosztujesz ;)

      Usuń
  3. łaaał! totalny odlot jak dla mnie!

    OdpowiedzUsuń

  4. tak pięknie się prezentują, jakież one musiały być pyszne - pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miły komentarz, ale fakt jest taki, że były pyszne :) Polecam!
      Pozdrawiam :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...