poniedziałek, 28 lipca 2014

Biszkopt kukurydziany z jagodami i galaretką



Dzisiaj kolejne lekkie, sezonowe, owocowe ciasto.
Biszkopt jest z mąki kukurydzianej, a więc z powodzeniem mogą je przygotować osoby będące na diecie bezglutenowej.
Bardzo smaczne - polecam!

Życzę Wam smacznego, a sama zabieram walizkę i udaję się na mały urlop w wiejskie klimaty. 

Składniki:
  • 2/3 szkl. mąki kukurydzianej
  • 1/3 szkl. mąki ziemniaczanej (skrobi)
  • 3/4 szkl. cukru
  • 5 jajek
  • szczypta soli morskiej
  • 2 galaretki cytrynowe
  • jagody

Sposób przygotowania:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
Dodajemy stopniowo cukier i ubijamy.
Do ubitej na sztywno piany dodajemy po żółtku i ubijamy na wolnych obrotach, aby piana nie opadła. 
Obie mąki przesiewamy do piany i delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki lub szpatułki mieszamy. 
Dno tortownicy (Ø 24 cm) lub specjalną formę do biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto, powierzchnię wyrównujemy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy przez około 30-40 minut w temperaturze 180°C.
Biszkopt studzimy, a następnie ściągamy papier do pieczenia.

Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie, wg opisu na opakowaniu, używając mniejszej ilości wody - ok. 700-750 ml, studzimy.

Na biszkopt wykładamy jagody i zalewamy tężejącą galaretką.
Przenosimy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo - cieszę się, że zachwyciło Cię ciasto :)

      Usuń
  2. Wyjątkowo apetycznie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...