poniedziałek, 23 czerwca 2014

Kurczak pieczony w marynacie z ketchupu i syropu klonowego



Dzisiaj Dzień Ojca, więc na blogu przepis na pysznego kurczaka, którego nie odmówi żaden tata.
Przepis mojego autorstwa, super prosty i wyśmienity w smaku.
Polecam!

Składniki:
  • 6 kawałków kurczaka (u mnie podudzia)
  • 3 łyżki ketchupu
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sosu Worcestershire
  • 1 papryczka chili lub pepperoni
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Kurczaka oczyszczamy, myjemy i osuszamy.

Do miseczki przekładamy ketchup, syrop klonowy, dodajemy sos Worcester, posiekaną drobniutko papryczkę chili i doprawiamy do smaku solą i szczyptą pieprzu.

Kurczaka dokładnie smarujemy marynatą i odstawiamy do lodówki na około 2 godziny do zamarynowania lub dłużej.
Po tym czasie kurczaka układamy na blaszy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200°C.
Smacznego!




4 komentarze:

  1. Mięso w syropie klonowym, uwielbiam! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę ;) Dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  2. Z wilczym apetytem rzucilam sie na monitor:)swietne udka:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś, ja sama jak patrzę na to zdjęcie to się głodna robię - trzeba jeszcze upiec, ale większą porcję!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...