wtorek, 17 czerwca 2014

Kruche babeczki z truskawkowym kremem mascarpone



Dzisiaj zapraszam na słodkie lenistwo w towarzystwie kruchych babeczek z truskawkowym kremem na bazie serka mascarpone.
Pyszne babeczki na poprawę humoru, bardzo sezonowe i pięknie się prezentujące.

Składniki (na około 36 babeczek):

kruche babeczki:
  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła lub margaryny (lub pół na pół)
  • 1/3 szkl. cukru pudru
  • 2 żółtka
krem:
  • 700 g truskawek
  • 400 g serka mascarpone
  • 200 ml śmietany kremówki 30%
  • ok. 1/2 szkl. cukru pudru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 3 łyżeczki żelatyny
dodatkowo:
  • ok. 2 łyżek masła lub margaryny do smarowania foremek
  • świeże truskawki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne masło, cukier i żółtka, całość siekamy nożem, a następnie szybko zagniatamy ciasto.
Zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Foremki do babeczek smarujemy roztopionym masłem lub margaryną.
Po tym czasie ciasto wałkujemy, foremką wykrawamy ciastka i wyklejamy środek foremek ciastem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 10-12 minut w temperaturze 180°C.
Po upieczeniu odstawiamy na około 10 minut do wystudzenia, a następnie wyjmujemy babeczki z foremek.

Przygotowujemy krem: truskawki myjemy, odszypułkowujemy i przekładamy do blendera, miksujemy.
Serek mascarpone wraz ze śmietaną kremówką, cukrem pudrem i ziarenkami z laski wanilii miksujemy do uzyskania puszystego kremu. 
Dodajemy zmiksowane truskawki i ponownie całość miksujemy.
Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wrzątku i dodajemy do kremu, miksujemy dokładnie.
Krem schładzamy, a następnie wypełniamy spody babeczek.
Dekorujemy świeżą truskawką. 
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego!




Przepis bierze udział w konkursie Fabryka Form http://fabrykaform.pl/magazyn/konkurs-kulinarny-joseph-joseph-w-ff.php

8 komentarzy:

  1. Kruche babeczki na jeden kęs, uwielbiam takie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No, może nie na jeden kęs, ale są przepyszne!

      Usuń
  2. Pięknie i smacznie się prezentują:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Aleksandro za miły komentarz :)

      Usuń
  3. Odpowiedzi
    1. Aguś nie są za słodkie, takie w sam raz :)
      Możesz porwać ile tylko chcesz!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...