poniedziałek, 2 czerwca 2014

Kotlety mielone z kurczaka



Dzisiaj zapraszam Was na smaczne i proste w przygotowaniu kotleciki mielone z kurczaka.
Idealne na szybki obiad.
Wspaniałym dopełnieniem będą młode ziemniaczki z koperkiem i mizeria z ogórków ze śmietaną. 

Składniki:
  • 3-4 udka z kurczaka
  • 1 jajko
  • 1 mały ząbek czosnku
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 płaska łyżeczka majeranku
  • szczypta oregano
  • 3 łyżki bułki tartej + bułka do panierowania
  • olej rzepakowy do smażenia

Sposób przygotowania:
Z udek ściągamy skórę, trybujemy z kości, kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do malaksera, mielimy.
Do zmielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy, wyrabiamy gładką masę.
Z przygotowanej masy mięsnej formujemy kotleciki, a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Jeśli masa za bardzo klei się do dłoni należy dłonie zmoczyć wodą. 
Kotleciki układamy na rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Smażymy z obu stron na rumiano.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. też takie lubię czasami:) bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z mielonych udek nie robiłam,ale za to przyprawy dodaję takie same:)lubię takie kotlety:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Widzę Aguś, że mamy podobne gusta smakowe :)

      Usuń
    2. To nie pirwszy raz,kiedy mamy na to dowody:)

      Usuń
    3. Zgadzam się z Tobą Aguś w 100% ;)

      Usuń
  3. niby takie zwykłe, a pięknie się prezentują :))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mery bardzo dziękuję za miły komentarz ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...