niedziela, 29 czerwca 2014

Clafoutis z wiśniami


Dzisiaj z cyklu słodka niedziela zapraszam Was na przepyszny sezonowy francuski deser clafoutis (wym. klafuti), który tradycyjnie przygotowuje się z wiśniami, ale można użyć czereśni lub innych sezonowych owoców.
Bardzo letnie, wilgotne, zwarte i mocno wiśniowe.

Składniki:
  • 1 szkl. mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 150 ml mleka
  • 1/4 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ok. 500 g wiśni
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Masło rozpuszczamy i odstawiamy do wystudzenia.
Jajka ucieramy z cukrem, dodajemy mleko, roztopione masło, ekstrakt waniliowy i mieszamy.
Dodajemy przesianą mąkę i ponownie mieszamy.
Ciasto wlewamy do żaroodpornej formy (u mnie wym. 21x21 cm) wysmarowanej masłem.
Na wierzchu układamy umyte i wypestkowane wiśnie.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy około 25-30 minut w temperaturze 200°C.
Deser przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.
Smacznego!






4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...