czwartek, 5 czerwca 2014

Brokuły i kalafior zapiekane pod beszamelem


Dzisiaj super prosta i bardzo smaczna propozycja na samodzielny posiłek lub jako dodatek do dania obiadowego, np. do mięsa i ziemniaków.

Składniki:
  • 1 brokuł (ok. 500 g)
  • nieduży kalafior 
  • ok. 50 g startego sera cheddar
  • olej 
 sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • ok. 2,5 szkl. mleka
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • szczypta gałki muszkatołowej świeżo startej

Sposób przygotowania:
Mleko można zagotować z listkiem laurowym i ząbkiem czosnku (opcjonalnie) dla podkręcenia smaku.
Masło rozpuszczamy w rondelku na wolnym ogniu.
Dodajemy mąkę i cały czas mieszając trzepaczką smażymy na jasną zasmażkę, mąka nie może się zarumienić.
Kiedy zasmażka zacznie pachnieć nieco orzechowo to rondelek zdejmujemy z ognia i nie przerywając mieszania dolewamy stopniowo mleko (gorące lub zimne).
Stawiamy z powrotem na ogień i gotujemy, cały czas mieszając, aż powstanie gładki sos.
Gotujemy chwilkę aż sos zgęstnieje, a następnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową.

Brokuła i kalafior dzielimy na różyczki, a następnie gotujemy na parze lub w osolonym wrzątku przez kilka minut, tak aby warzywa pozostały lekko twardawe.

Naczynie do zapiekania smarujemy delikatnie olejem, wykładamy warzywa, polewamy sosem beszamelowym i całość posypujemy startym cheddarem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180-200°C i zapiekamy przez około 15-20 minut, aż sos się lekko zapiecze.
Smacznego!


10 komentarzy:

  1. Uwielbiam! :) często na wierzch daję ser wędzony, aby dodać charakteru zapiekance.
    pozdrowienia ślę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, moim zdaniem z serem wędzonym też smakuje dobrze :)

      Usuń
  2. Oo jak ja uwielbiam kalafiora i brokuły pod beszamelem, ale mi narobiłaś smaka ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i w sumie to jestem trochę dumna z siebie, że rozgrzałam Twoje kubki smakowe ;)

      Usuń
  3. lubię zapiekany kalafior, pyszny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...