wtorek, 20 maja 2014

Wiosenna pizza z zielonymi szparagami, karczochami i pomidorkami



Zapraszam Was na wiosenną, sezonową pizzę z zielonym szparagami, pomidorkami i karczochami.
Bez sosu pomidorowego - w takim lekkim wydaniu.
Przygotowana na cienkim cieście z lekko chrupiącymi szparagami smakuje wyśmienicie!

Składniki (1 dużą lub 2 średnie pizze):

ciasto:
  • 300 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 210 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
dodatki:
  • 6-8 zielonych szparagów
  • słoiczek marynowanych karczochów
  • ok. 200 g pomidorków cherry
  • ok. 150 g tartej mozzarelli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszamy, dodajemy cukier, ciepłą wodę, mieszamy i odstawiamy na około 5-10 minut, aby drożdże zaczęły pracować. 
Mąkę wsypujemy do miski, najlepiej drewnianej, dodajemy sól i mieszamy razem.
Dolewamy pracujące drożdże i oliwę, wyrabiamy ciasto przez około 5 minut aż ciasto będzie elastyczne.
Formujemy z ciasta kulę, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 45 minut.
Gdy ciasto podwoi swoją ilość krótko wyrabiamy i formujemy pizze - jedną dużą lub dwie średnie, lub jeśli chcecie 4 małe pizze.
Umyte szparagi kroimy ukośnie na mniejsze kawałki, karczochy odcedzamy z zalewy, pomidorki kroimy na pół.
Oliwę łączymy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, oregano, solą i pieprzem.
W tak przygotowanej oliwie mieszamy warzywa, aby były nią dokładnie pokryte.
Blaty pizzy obkładamy warzywami i posypujemy tartą mozzarellą.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220°C i pieczemy przez około 10 minut, aż ciasto stanie się chrupkie a ser rozpuści. 
Smacznego!


4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...