sobota, 17 maja 2014

Stir-fry z warzywami i makaronem pełnoziarnistym



Ostatnio mam bardzo mało czasu i przygotowuję szybkie dania.
Takim moim sposobem na szybki i smaczny, a zarazem syty obiad jest stir-fry z warzywami i makaronem.
Uwielbiam takie dania z lekko chrupiącymi warzywami, przygotowanymi w azjatyckim stylu, z dodatkiem sosu sojowego, chili, czosnku i imbiru.

Składniki:
  • 200 g makaronu pełnoziarnistego
  • 2 marchewki
  • 1 brokuł
  • 150 g zielonej fasolki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 szkl. kiełków fasoli mung
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu Worcestershire
  • ok. 1 łyżeczki startego imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku, według przepisu na opakowaniu, odcedzamy i studzimy.
Marchewkę kroimy w plasterki, paprykę w paseczki, cebulę w kosteczkę, brokuła dzielimy na różyczki.
Do rozgrzanego woka lub głębszej patelni wlewamy olej, dodajemy cebulę, fasolkę, marchewkę i brokuła, przesmażamy około 2-3 minut. 
Następnie dodajemy paprykę i przesmażamy przez kolejne 2-3 minuty.
Gdy warzywa będą już prawie miękkie dodajemy posiekany czosnek i chili, imbir, kukurydzę, makaron oraz kiełki fasoli.
Przesmażamy aż makaron się zagrzeje, około 1-2 minut.
Dodajemy sos sojowy i Worcester, a także doprawiamy szczyptą pieprzu, w razie konieczności solą do smaku.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Super uwielbiam takie proste i szybkie dania :) też takie często robię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz :)

      Usuń
  2. Pyszne!Tak właśnie patrze,że to danie jest nieco podobne do sałatki,którą właśnie jem:)haha,ale zbieg okoliczności,bo inspirację mam zupełnie z innego źródła:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proste smaki Aguś są najlepsze :)
      Muszę zobaczyć tą Twoją sałatkę, bo zapowiada się smacznie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...