Sałatka z kaszy gryczanej z awokado, pomidorkami, kukurydzą, oliwkami i płatkami migdałów
Dzisiaj coś na zdrowy początek dnia, a może i na zakończenie dnia!
Bardzo łatwa do przygotowania sałatka na bazie kaszy gryczanej - zdrowa, lekka, bardzo smaczna i kolorowa.
Idealna na śniadanie, kolację, lekki lunch czy na piknik, sprawdzi się także na grilla.
Składniki:
- 1 szkl. kaszy gryczanej
- 1 dojrzałe awokado + 1 łyżka soku z cytryny
- 150-200 g pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych oliwek
- 1/2 puszki kukurydzy
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 4 łyżki płatków migdałowych
- sól morska
- pieprz kolorowy świeżo mielony
- 1/2 cytryny
- 3-4 łyżki oleju rzepakowego
Sposób przygotowania:
Kaszę wsypujemy na osolony wrzątek (2 szkl. wody) i gotujemy na sypko - około 10-15 minut. Studzimy.
Pomidorki myjemy i kroimy na pół, oliwki na plasterki, awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniało, natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Wszystkie składniki (prócz płatków migdałów) mieszamy z olejem i sokiem z cytryny.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na sam koniec przed podaniem dodajemy uprażone płatki migdałów, aby zachowały chrupkość.
Smacznego!
wygląda apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńKochana gdybym tak podesłała pudełeczka na takie pyszności,to zrobisz mi zapas na przerwy lunchowe?:)))
OdpowiedzUsuńOczywiście, możesz składać zamówienia :)
Usuń