piątek, 9 maja 2014

Sałatka z kaszy gryczanej z awokado, pomidorkami, kukurydzą, oliwkami i płatkami migdałów



Dzisiaj coś na zdrowy początek dnia, a może i na zakończenie dnia!
Bardzo łatwa do przygotowania sałatka na bazie kaszy gryczanej - zdrowa, lekka, bardzo smaczna i kolorowa.
Idealna na śniadanie, kolację, lekki lunch czy na piknik, sprawdzi się także na grilla. 

Składniki:
  • 1 szkl. kaszy gryczanej
  • 1 dojrzałe awokado + 1 łyżka soku z cytryny
  • 150-200 g pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych oliwek
  • 1/2 puszki kukurydzy
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 4 łyżki płatków migdałowych
  • sól morska
  • pieprz kolorowy świeżo mielony
  • 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:
Kaszę wsypujemy na osolony wrzątek (2 szkl. wody) i gotujemy na sypko - około 10-15 minut. Studzimy.
Pomidorki myjemy i kroimy na pół, oliwki na plasterki, awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, obieramy i kroimy w kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny by nie ściemniało, natkę pietruszki myjemy, osuszamy i siekamy.
Kukurydzę osączamy z zalewy.
Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
Wszystkie składniki (prócz płatków migdałów) mieszamy z olejem i sokiem z cytryny.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Na sam koniec przed podaniem dodajemy uprażone płatki migdałów, aby zachowały chrupkość. 
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Kochana gdybym tak podesłała pudełeczka na takie pyszności,to zrobisz mi zapas na przerwy lunchowe?:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, możesz składać zamówienia :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...