piątek, 23 maja 2014

Pieczone szparagi



Uwielbiam szparagi w każdej postaci.
Dzisiejsza propozycja to najprostsza wersja przygotowania szparagów, a zarazem najbardziej minimalistyczna.
Przygotowane w ten sposób szparagi nie tracą cennych składników w porównaniu do gotowanych i mają o wiele lepszy i głębszy smak. 

Zapraszam także do wykorzystania szparagów w innych daniach:
Zielone szparagi z cytryną, oliwą i parmezanem
Zielona zupa krem ze szparagów i cukinii
Krucha tarta ze szparagami i serkiem ricotta
Wiosenna pizza z zielonymi szparagami, karczochami i pomidorkami
Jak wybrać, przygotować i ugotować szparagi

Składniki:
  • pęczek szparagów 
  • oliwa lub olej
  • sól morska
  • pieprz świeżo mielony

Sposób przygotowania:
Szparagi myjemy, obieramy (omijając główki) i odcinamy stwardniałe końcówki na wysokości około 1/3 od końca. Jeśli nie wiecie jak dużo odciąć końcówki szparaga wystarczy go zgiąć, trzymając za oba końce - sam złamie się w miejscu, gdzie nie będzie łykowaty i zdrewniały.
Układamy na blaszy do pieczenia, skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczemy w temperaturze 180°C przez około 10-15 minut lub nieco dłużej - w zależności od grubości szparagów.
Smacznego!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...