niedziela, 4 maja 2014

Pełnoziarniste muffiny orzechowe z płatkami owsianymi i czekoladą



Zapraszam na przepyszne muffiny orzechowe, obok których nie można przejść obojętnie.
Aby nieco zmniejszyć wyrzuty sumienia po ich zjedzeniu przygotowuję je z mąki pełnoziarnistej, płatków owsianych, cukru trzcinowego i gorzkiej czekolady.
Idealne na pikniki, na lunch do szkoły czy pracy, a także na śniadanie, bo to taka zdrowsza wersja, a ze szklaneczką mleka smakują przepysznie.

Składniki:
  • 1 szkl. mąki pełnoziarnistej pszennej
  • 1/2 szkl. płatków owsianych
  • 1 szkl. tartych orzechów włoskich
  • 1/2 szkl. cukru trzcinowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 1/2 szkl. maślanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka kakao naturalnego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta soli
  • 100 g groszków czekoladowych z ciemnej czekolady

Sposób przygotowania:
W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki, a więc: mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, płatki owsiane, orzechy, cynamon i kakao.
W drugiej misce mieszamy mokre składniki: olej, maślankę i jajka.
Mokre składniki łączymy szybko z suchymi i dodajemy groszki czekoladowe.
Ciasto wykładamy do papierowych papilotek lub foremek silikonowych na muffiny.
Wierzch można dodatkowo posypać orzechami.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 25 minut w 180°C, do tzw. "suchego patyczka".
Smacznego!

Moja rada:
Czasami gdy nie mam maślanki, to zastępuję ją jogurtem naturalnym połączonym z odrobiną mleka, tak by otrzymać konsystencję maślanki.




6 komentarzy:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...