wtorek, 13 maja 2014

Kofty wieprzowe z piekarnika


Chciałabym Was zaprosić na pyszne mięsne kofty z dodatkiem aromatycznych przypraw.
Bardzo smaczne, szybkie i bardzo proste do przygotowania.
W wersji pieczonej są znacznie mniej kaloryczne, nie są przesiąknięte tłuszczem i moim zdaniem smaczniejsze.
Polecam!

Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 mała czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki chili
  • 1/3 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • olej

Sposób przygotowania:
Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, natkę pietruszki siekamy.
Do mięsa mielonego dodajemy cebulę, natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy i wyrabiamy dłonią na gładką masę.
Wilgotnymi dłońmi formujemy z mięsa podłużne kofty i nabijamy na patyczki bambusowe do szaszłyków, które wcześniej moczymy w wodzie, aby nie spaliły się podczas pieczenia.
Układamy na blaszy wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy z wierzchu delikatnie olejem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika z włączonym grillem lub z górną grzałką opiekacza.
Pieczemy około 30 minut w temperaturze 200-220°C.
Podajemy z sosem czosnkowym lub tzatzikami i surówką.
Smacznego!


4 komentarze:

  1. Zrobię,zrobię,już od dawna myślę o takim mięsku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadł Ci do gustu mój przepis :)

      Usuń
  2. Nominujemy Cię i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, jednocześnie zapraszamy do zabawy i na naszego bloga po odbiór nominacji http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/ Pozdrawiamy Konczi i Szpileczka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. bardzo dziękuję za nominację :) Blog odwiedzony :) Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...