niedziela, 11 maja 2014

Ciasto na maślance z wiśniami, migdałami i kruszonką



Zapraszam Was na szybkie, proste i bardzo smaczne niedzielne ciasto.
Do jego przygotowania użyłam wiśni pasteryzowanych,  a z soku po ich osączeniu powstał koktajl bananowo-wiśniowy.

Składniki:

ciasto maślankowe:
  • 3 jajka
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. maślanki
  • 1/2 szkl. oleju
  • 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią - przepis tutaj
  • 2,5 szkl. mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 -3/4 szkl. posiekanych migdałów
  • wiśnie pasteryzowane - przepis tutaj
kruszonka:
  • 1/2 kostki margaryny
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki

Sposób przygotowania:

Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Dodajemy maślankę i olej, miksujemy dalej na wolniejszych obrotach.
Dodajemy cukier waniliowy.
Następnie dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. 
Miksujemy chwilę aż do połączenia składników.
Ciasto wylewamy na dużą prostokątną blachę (wym. 30x25 cm).

Wiśnie pasteryzowane osączamy na sicie z soku, a następnie mieszamy z posiekanymi migdałami i wykładamy na ciasto.

Przygotowujemy kruszonkę: składniki kruszonki - masło, mąkę i cukier - zagniatamy i rozcieramy między palcami do uzyskania okruchów.
Powstałą kruszonką posypujemy wierzch ciasta. 
Pieczemy w 180°C przez około 30-40 minut.
Smacznego!



10 komentarzy:

  1. świetne ciacho, takie lubię:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja także, bo jest szybkie, proste i super smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Narobiłaś mi smaku na ciasto z owocami:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiesz, jak patrzę na to ciasto to sama sobie robię ochotę na nie :)
      Ciasto niestety zniknęło w okamgnieniu !

      Usuń
  4. Ciasto świetne nie mogę oderwać od niego oczu wygląda tak apetycznie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za miłe słowa - rzeczywiście ciasto bardzo smaczne i szybko znika :)

      Usuń
  5. Uwielbiamy takie ciasta!! Wygląda rewelacyjnie, a smakuje pewnie jeszcze lepiej!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję Wam za miłe słowa :)

      Usuń
  6. Super ciasto i przepis bardzo łatwy,próbowałam je zrobić, tylko nie wiem czemu mi tak nie wyrosło. dobrze ze zakalec chociaż nie wyszedł bo mam do tego duże sklonosci

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję za skorzystanie z przepisu ;) Nie wiem czemu mało wyrosło, bo to ciasto, które zawsze wychodzi, może użyłaś za dużej blaszki? Grunt, że wyszło i smakowało :)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...