środa, 30 kwietnia 2014

Zapiekanka z polenty z sosem bolognese



Zapraszam na pyszną zapiekankę z polenty, czyli kaszki kukurydzianej ugotowanej na gęsto.
Zapiekanka jest naprawdę pyszna, pożywna i łatwa do przygotowania.
Zapiekankę można przygotować dzień wcześniej, a odgrzaną w piekarniku podać następnego dnia na obiad po powrocie z pracy, gdy rodzinka czeka na coś treściwego do zjedzenia.
Jest równie dobra po upieczeniu, jak i następnego dnia po odgrzaniu.
Kasza kukurydziana jest bardzo zdrowa, lekkostrawna, bezglutenowa, dostarcza dużą ilość błonnika, witamin B1, PP, E i beta karotenu, wzmacnia wzrok i odporność.

A Wy w jaki sposób przemycacie kasze w daniach?

Składniki:

polenta:
  • 300 g kaszki kukurydzianej
  • 250 ml mleka
  • 750 ml wody
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • garść startego parmezanu lub np. bursztynu, kolumba lub innego długo dojrzewającego 
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1 łyżeczka masła
sos bolognese:
  • 500 g mięsa mielonego 
  • 3 plastry wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 puszka siekanych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól morska
  • pieprz czarny świeżo mielony
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżka masła
  • 1 szkl. bulionu drobiowego lub wody
dodatkowo:
  • garść startego parmezanu i sera żółtego do posypania
  • olej lub oliwa do polania

Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania sosu: w rondlu o grubym dnie podgrzewamy olej z dodatkiem masła.
Marchewkę, seler, cebulę i boczek kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
Do rozgrzanej oliwy z masłem wrzucamy pokrojone warzywa i boczek, przesmażamy ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając, tak by się nie przysmażyły, a jedynie zmiękły i zeszkliły.
Dodajemy czosnek i mięso mielone i dokładnie mieszamy, rozdrabniając cały czas by mięso nie pozbijało się w grudki. Smażymy około 5 minut, do czasu aż mięso straci surowość.
Zmniejszamy pod rondlem grzanie, dodajemy pomidory, koncentrat, zioła, bulion lub wodę i cukier.
Dusimy na wolnym ogniu około 1 godziny aż smaki się przenikną i utworzy się dość gęsty i aromatyczny sos.
Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie cukrem.

Przygotowujemy polentę:
Do garnka wlewamy wodę i mleko, dodajemy sól i zagotowujemy.
Zmniejszamy grzanie i wsypujemy wolno kaszkę kukurydzianą, cały czas mieszając trzepaczką, tak by nie powstały grudki.
Gotujemy ok. 5 minut, cały czas mieszając, aż kasza zgęstnieje.
Wyłączamy grzanie, dodajemy ser, masło i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.

Naczynie żaroodporne do zapiekania smarujemy olejem, wykładamy 2/3 polenty, na to cały sos i resztę polenty. Polentę wykładamy jeszcze ciepłą, bo po czasie gęstnieje i będzie trudno ją rozsmarować.
Wierzch zapiekanki posypujemy mieszanką serów i delikatnie polewamy olejem.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i zapiekamy około 20-25 minut w temperaturze 180-200°C, aż zapiekanka ładnie się zarumieni. 
Smacznego!










2 komentarze:

  1. Kochana ja już od dawna jestem zakochana w Twoich przepisach,ale po tym na wykorzystanie kaszki kukurydzianej,to już wogóle moje serce oszalało hahaha
    Przepis idealny,tą kaszkę uwielbiam,ale poza wersją na sypko polaną masłem lub jako dodatek do ciasta brakowało mi na nią fajnego pomysłu-dziękuję,strzał w dziesiątkę:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś aż zamówiłam po Twoim komentarzu - dziękuję za bardzo ciepłe i miłe słowa! Mam nadzieję, że danie zasmakuje Ci tak, jak mojej rodzinie i mnie ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...